Friday 13 April 2012

Vandaag ... (5)

Johannes Cornelis Miebies
(1914-1945)
For a summary in English, please scroll down.
Vandaag is het 67 jaar geleden dat mijn vader in de bossen bij Apeldoorn door de Duitsers werd gefusilleerd. Toen, in 1945, viel 13 april ook op een vrijdag. Drie dagen later werd Apeldoorn bevrijd door de Canadezen. Over pech gesproken... 
Volgens mijn moeder werd er die ochtend om half vijf gebeld. De dames bij wie wij inwoonden op de Parkweg, hebben toen nietsvermoedend de in het Vlaams gestelde vraag of Miebies hier woonde, bevestigend beantwoord. Daarna is hij van zijn bed gelicht en meegenomen. Later die dag is hij samen met nog 15 andere verzetsmensen, zonder enige vorm van proces, in twee groepen in het Kruisjesdal gedood. Een overduidelijke oorlogsmisdaad dus. Pas ruim een maand later werd het massagraf daar ontdekt en werden de gefusilleerden opgegraven.
De mensen die het massagraf in het Kruisjesdal vonden in
de 2e helft van mei 1945.
Eén van de daders heeft na de oorlog terecht gestaan voor het Bijzonder Gerechtshof.
Sinds 1986 is er jaarlijks rond 13 april een herdenking bij het monument in het Kruisjesdal. In dat jaar is het monument geadopteerd door de leerlingen van groep 7 van de openbare basisschool De Parkenschool uit Apeldoorn. Dit jaar vond die herdenking op 11 april j.l. plaats. De leerlingen lezen mooie, zelf gemaakte gedichten voor en hebben zelf de regie van de herdenking in handen. Door de vele aanwezige nabestaanden wordt dit zeer gewaardeerd.
Het monument in het Kruisjesdal aan de
Soerenseweg in Apeldoorn op 11 april j.l.
De namen van de 16 gefusilleerden zijn:
A. Arendsen, B. Arendsen, H.C.A. Beenen, J. Boltie, D. Gosker, J.R. Gosker, G.A.H. Hilberink, A.J. Huidekoper, B.J.A. Huygen, H. Klein, J.C. Miebies, R. Mulder, J. Scherpenzeel, A. van Velsen, J.R. Voordewind en N.J. van Zand.

Summary
Today 67 years ago my father was shot by the Germans in the woods near Apeldoorn, The Netherlands. Then, in 1945, April 13 was a Friday as well. Just three days later Apeldoorn was liberated by the Canadian Army. Speaking of bad luck ...
In the early hours of that morning a Flemish speaking person obtained entrance to our house by tricking an old lady in whose house we lived. My father had barely time to say good bye to his wife and son when he was arrested and taken away. Later that day he and 15 other resistance people were shot without any trial. Only a month later the mass grave was discovered and the bodies excavated.
 
Since 1986, every year around April 13 there is a commemoration in the Kruisjesdal near the memorial there. In that year the memorial has been adopted by the children of a public school in Apeldoorn. This year, the commemoration took place on April 11 last. The students read beautiful self written poems which was highly appreciated by the many relatives of the men who died here.
The names of the 16 victims have been shown just before this summary.

6 comments:

  1. Het zal vandaag dus een aparte dag voor je zijn geweest ondanks dat het al geruime tijd geleden is....

    ReplyDelete
  2. Het is inderdaad vreemd, je eigen vader niet gekend te hebben maar hij mij wel. Ik weet wel veel van hem maar als je mij zou vragen wat voor vader hij was, dan weet ik dat weer niet...

    ReplyDelete
  3. Snap ik. Je zult verhalen over hem gehoord hebben, maar dat is toch anders dan het zelf te hebben meegemaakt.

    ReplyDelete
  4. Bedankt voor een interessante blog

    ReplyDelete
  5. BJA Huijgen was mijn grootvader. Zou U mij kunnen vertellen waar het artikel van het massagraf te vinden is? Omdat wij niet weten van de activiteiten die in de WO2 hebben plaats gehad waar opa bij betrokken was.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het artikel heeft gestaan in de "Bevrijdingskrant" van 11-4-1995. Ik vermoed dat het een uitgave is geweest van een lokale Apeldoornse krant. In het gemeentearchief hebben ze die krant vast nog wel. U kunt mij ook een mailtje sturen, dan maak ik een scan van het artikel. patmiebies at gmail dot com

      Delete

All comments will be moderated before being published...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...